Кога Вашето дете се нуждае от психолог?

Нормално е всяко дете да преминава през кризи докато расте. Това могат да са проблеми вкъщи с родителите или с братята и сестрите, или пък в училище, където предизвикателствата могат да бъдат поведенческиемоционални и когнитивни.

Когато порастват децата започват да преживяват нови ситуации, да се сблъскват с нови очаквания и изисквания, което може да доведе до емоционална нестабилност и предизвикателно поведение. В повечето случаи тези състояния са кратки и не се отразяват негативно на децата. Понякога обаче стресът и травмата от определени събития могат да продиктува необходимостта родителите да се свържат със специалист.

Преди да се обърнете към психолог, трябва да обърнете внимание на няколко фактора:

  1. Емоционалното състояние на детето засяга неговото ежедневие по начин, който пречи на нормалното му развитие. Например децата могат да реагират на развода на родителите си по различен начин. Ако детето реагира със симптоми като липса на сън, раздразнителност, страх или успехът в училище намалява, това означава, че нормалното му функциониране е нарушено и тогава е добре да се консултирате със специалист – психолог-консултант.
  2. Детето проявява силна тревожност при раздяла с родителите, например при тръгване на детска градина или училище.
  3. Деца, които страдат от животозастрашаващо или сериозно хронично заболяване, също имат полза да посещават специалист. Психологът може да помогне на детето да се справи с емоциите около заболяването, както да дава насоки на родителите как да му помогнат вкъщи.
  4. Една от значимите ситуации, при които е необходимо родителите да се посъветват с психолог е, когато поведението на детето стане екстремно и извън контрол. Тогава то може да застрашава живота си или този на други членове на семейството. Примери за такива случаи са, когато детето пали огън в дома, изпитва фалшиви звукови или визуални усещания, или пък е в тежка депресия и говори за самоубийство. В тези ситуации е изключително важно родителите да потърсят опитен професионалист.
  5. Ако детето има проблеми с академичните резултати или всекидневно се забърква в неприятности в училище е важно, да потърсите помощ възможно най-рано и да работите със специалист за установяване на причините за спада на академичните постижения и/или наличието на поведенчески проблеми.
  6. Друг важен знак за това, че детето се нуждае от помощ е, когато проявява симптоми отаутистичния спектър. Този състояния се характеризира с проблеми, които детето демонстрира при социалните интеракции, общуването и тенденция да възпроизвежда едни и същи, повтарящи се действия. Децата с аутизъм могат да проявяват и симптоматика свързана с нарушения на съня, смяна на настроенията и тревожност.
  7. Хранителните разстройства също трябва да бъдат разпознати и лекувани в ранна фаза. Това произтича от факта, че тези разстройства се появяват и развиват бързо и могат да застрашат живота на детето и неговото бъдещо развитие. Те най-често се развиват заради емоционални и социални фактори като тормоз, непрекъснати подигравки, изкривен образ на тялото, депресия или насилие.

Причините да се посети психолог могат да бъдат много и различни. Ако в семейството има история на някакво психическо заболяване, то вероятността то да се отключи при следващото поколение се увеличава.

Ако детето не страда от нещо толкова сериозно, като описаните по-горе случаи, то тогава е по-добре да се изчака и да се наблюдава дали това състояние е временно. Ако имате съмнения, че детето ви има някой или няколко от гореизброените симптоми то тогава е добре да се консултирате с психолог.

Коментирай