Как да се справим с тревожността и стреса по време на извънредното положение?

Стресът, независимо дали го отчитаме съзнателно или не, се отразява на нашата нервна система. Той е естествена реакция на тялото, което реагира на различни опасности от средата, като активира симпатиковата нервна система и ни подготвя за борба или бягство. Жизнената енергия се изтегля от телесни функции като храносмилането, дишането става учестено, за да се снабдяват мускулите с кислород, сърдечният пулс също започва да препуска. В настоящите условията на постоянен стрес от наложените обстоятелства: извънредно положение, рестриктивни мерки, фантазия за липса на достатъчно материални блага, лекарства и най-вече фантазия за загуба на близки, ние губим способността си да реагираме адекватно и нашето ментално и физическо здраве е застрашено. 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със стреса от извънредната ситуация:

Дишане. Усетете дишането си. По време на страхова реакция то най-вероятно е “плитко”, повърхностно. Започнете да дишате дълбоко, като поемете дъх с пълния капацитет на белия си дроб и после бавно издишайте. Правете го поне 5 минути, няколко пъти на ден или когато се чувствате напрегнати. Добре е да дишате през носа, докато върхът на езика ви е зад зъбите, а основата му положена в устната кухина, това дава сигнал на “блуждаещия” нерв, че няма непосредствена опасност и той активира релаксацията на всички вътрешни органи. Само няколко минути дълбоко дишане на ден, ще намали кръвното ви, ще нормализира ускорения пулс и ще ви накарат да се почувствате добре.

Движение. Леките движения вкъщи или на двора, също помагат за справянето с тревожните състояния. Упражнения от всякакъв тип помагат на кръвта и лимфната да се раздвижат, по този начин да се освободим от токсините, да понижите нивата на кортизол (хормонът на страха), които сутрин са по-високи. В съчетание с дълбоко дишане, вие ще се погрижите за физическото си тяло:

  • ще се отделите от негативните мисли и напрежението;
  • сънят ви ще се подобри;
  • Ще се увеличи усещането ви за себеконтрол и самочувствие.

Това са само някои от подобренията, които ще настъпят дори и при леки физически упражнения.

Йога. Тя не е само форма на физическа активност и движение, но начин на живот. Тук не апелирам към никого да приеме философията на йога, а да я разгледа като възможен вариант за справяне със стреса. Тя е удачна форма за физическа активност, достъпна безплатно чрез множество канали в YouTube. Йога има научно доказан ефект (Khalsa et al, 2016) в клиничната практика при облекчаване и подобряване на симптомите на пациенти с хронични заболявания като диабет, различни инвалидизиращи състояния като хронична болка, дискови хернии и др. Йогата помага да се балансира симпатиковата и парасимпатиковата системи, за да се подобри адаптацията на тялото към стреса.

Ново знание и креативност. По време на карантина или разпоредбите да останем в домовете си, имаме възможност да прочетем всички онези книги, за които все намираме оправдание, че нямаме време. Когато учим  нещо ново в нас се заражда усещане за бъдеще. Също така може да се отдадете на любимите си хобита: рисуване, шиене, пеене, и др. Креативни дейности, които ще имат терапевтичен за вас ефект.

Емоции. Не потискайте емоциите си. Намерете здравословен начин да ги изразите. Да ги споделите с близките си, като осъзнаете, че най-вероятно и те преминават през подобни преживявания във вътрешния си свят. Използвайте “Аз-формата”, за да изказвате това, което чувствате, особено, ако искате да предотвратите конфликт помежду си.

Тук е моментът да потърсите и професионална помощ за вас и близките ви. Множество психолози осъзнават колко стресова може да бъде подобна ситуация по време на глобалната пандемия и преминаха към предоставяне на онлайн консултации.

ИзточнициKhalsa et al (2016), Principles and Practice of Yoga in Health Care, 1st Edition, ISBN-13: 978-1909141209

Коментирай