Мовембър: месец на мъжкото здраве

Снимка: WallpapersAccess

„Ти си мъж, не трябва да плачеш.“, „Дръж се като мъж“, „Не хленчи, ако си мъж“

Това са само част от програмите, които чува всяко момче докато расте. Говоря за балканския ареал, но съм сигурен, че този наратив се шири по целия свят. На мъжете не им е позволено да са слаби.

Какво се случва обаче, когато те пораснат? Страдат! Тихо и незабележимо, защото не знаят как да се справят със своята слабост и фрустрация. Пият, защото не знаят как по друг начин да притъпят болката си. Агресивни са и може да наранят своите любими, защото нали точно това означава да си мъж: да демонстрираш сила и да се защитаваш. Тези митове могат да родят чудовища, а могат и да убиват.

Трапът на токсичната мъжественост може да накара мъжете да потискат емоционалната си и физическа болка с години, което да доведе до нежелани последствия и дори преждевременна смърт.  Мъжете си отиват по-рано от жените – според статистиката мъжете умират 5 години по-рано от жените, а това е предотвратимо. Как? Като говорим за това и възпитаваме култура на грижа, както у жените, така и у мъжете.

През 2004 група мъже в Австралия започват кампания, която има за цел да подпомогне мъже с рак на простата. Само за няколко години обаче кампанията се разпространява под името Мовембър (от ноември и „М“ за мъж“). Днес кампанията обхваща всички континенти и има една основна цел: да научи мъжете и обществото, че да потърсиш помощ и да се грижиш за себе си е важно за всеки мъж. Това може да дари на мъжете и техните семейства здрав и пълноценен живот, като се научат да се грижат за своето здраве и да получават помощ.

Заедно можем да променим това!

Как може да се включите в кампанията?

Най-популярната кампания е свързана с мустака. Точно така! Мъже от цял свят избръсват лицата си гладко на 1 ноември и започват да „отглеждат“ мустак – идеята е да не се бръснат цял месец. Главната цел е да се предизвика вниманието на околните и да се говори за кампанията и мъжкото здраве.

Други дейности за свързани със спортни активности, като изминаване на 60 км за целия месец. Звучи стряскащо! Но идеята е мъжете да се организират и да се погрижат за физическото си здраве.

Повече идеи за възможните действия и информация за глобалната кампания може да откриете на www.movember.com