Нарцисизъм: има ли плюс към минуса?

“Той е такъв нарцис” – казваме на кафе с приятели, обикнове за някого, за когото смятаме, че има “издуто” его. Дали това наистина е така, отговарят учените от Университета Ню Йорк, които са изследвали над 300 души, при които се установява, че нарцистичната черта се дължи по-скоро на несигурност и е компенсаторен адаптационен механизъм (Kowalchyk, M. et al, 2021). Нарцисизмът, при който се наблюдава чувство на грандиозност, обсебващи фантазии за личните качества и успехи и нуждата от непрекъснато валидиране на тези концепти от околните, се дефинира като патологичен нарцисизъм. Така се очертват два типа – този основан на несигурност и грандиозният.

Но нарцисизмът, като в всяко нещо в живота, има своя плюс. Така например Томас Дейн от Тринити колидж Дъблин разказва за иследване, в което черти от характера като убедителност и последователност при предприемачи с нарцистична личностова структура, им помага да набират средства, чрез така наречения “crowdsourcing” много по-лесно. Д-р Франческа ди Пиетро от Тринити Колидж съобщава, че нарцисите си служат с реторика, за да убеждават и привличат инвестиции, като в същото време демонстрират отдаденост и последователност в действията си, което кара управителите на фондове и частните инвеститори да им гласуват доверие. Разбира се, ако действията, от страна на нарцистичния предприемач са прекалени и много, те имат обратен ефект (Пресолява се манджата).

Източник: freepik

По време на пандемията от Ковид 19, един тип служители на незатворили бизнеси се откроява в тълпата – нарцисите. Думата “герой” е гъдел за всеки нарцис. Това показват изследвания на Държавния университет в щата Охайо. Издигането на дейността до статут на герой, води до възможности за “изгряване” пред останалите и да се чувстват още по-добре със себе си.

Тези служители смятат, че са най-добрите в това, което правят – да са на първа линия за хората и, че ще бъдат запомнени с това благоугодно дело. Те с охота разказват за работата си навън на заключените си в поредния “локдоун” приятели и семейства, като това ги кара да се чувстват важни и различни от другите. Какво бихме правили без тях?

Макар да няма изследване и установена пряка зависимост между това, да излагат себе си на опасност, за да поддържат статус на “герой” и следващото изследване, то много удобно идва на преден план: нарцистичните хора са психически по-издръжливи на стрес и опасности. Доктор Папагеоргиу от Университета в Белфаст съобщава, че има пряка връзка между нарцистичните черти и психичната издръжливост на стрес и дори връзка с намаляването на депресивните състояния.

Следващият път, когато се готвим да залепим етикет “нарцис” (или друга “диагноза”) на някого, е добре да си спомним, че всяка черта на характера има минус и плюс. И докато вие похапвате чипс на дивана, хоум офис, някой нарцис пътува с доставка към вас и се гордее с това. 

Източници

Mary Kowalchyk et al, Narcissism through the lens of performative self-elevation, Personality and Individual Differences (2021). DOI: 10.1016/j.paid.2021.110780

Narcissism can lower stress levels and reduce chances of depression (2019, October 29)
retrieved 27 March 2021 from https://medicalxpress.com/news/2019-10-narcissism-stress-chancesdepression.
html

Stephanie D. Freis et al, Effects of narcissism in essential workers during COVID-19, Personality and Individual Differences (2020). DOI: 10.1016/j.paid.2020.110533

Коментирай